Kanađani

U našoj smo školi ugostili zanimljiv bračni par s drugog kraja svijeta:

NAŠ PRIJATELJ JOE IZ KANADE

Marija je dugo najavljivala dolazak svog rođaka iz Kanade. Svi smo se tome radovali.
Kad eto, stiže nam Joe sa suprugom Anitom ravno iz zračne luke u naš 6. a razred
na sat engleskog jezika. Bili smo jako uzbuđeni i presretni kad smo ga napokon dočekali. Naša učiteljica Anica Kolmanić upoznala ga je s ravnateljicom Palminom Novak. Na brzinu smo se uslikali.
A onda je Joe sjeo i počeo pričati svoju životnu priču. Napustio je rodnu Siciliju s nepunih sedamnaest. Doputovao u Kanadu brodom. Putovanje je trajalo više od dva mjeseca. Prvi mu je posao bio u pekari gdje je meo i radio najjednostavnije poslove, ali i najzanimljivije. Prvi je tjedan rezao luk, za 50 funti, oko 25 kg dnevno. Jasno da je po cijele dane plakao, stavljao mokre krpe na oči, ali je izdržao jer je posao zaista volio. Tek je poslije shvatio da je to bio test kako bi pokazao gazdi da mu je do posla stalo. A prijatelj s kojim je stigao otišao je već drugi dan.

U dobrom društvu sat je brzo prošao

U dobrom društvu sat je brzo prošao


Dao nam je savjet da ne prihvatimo prvi posao nego da tražimo sve dok ne nađemo onaj pravi u kojem smo se pronašli.
A taj je prvi posao za Joea bio i onaj pravi. U njemu je ostao sve do kraja. Pekao je svadbene torte na nekoliko katova, ukrašavanje mu je bila specijalnost. Tim je poslom osigurao dobar standard za sebe i svoju obitelj.
Njegovi sinovi rade različite poslove, ali najbolje zarađuje onaj koji je završio fakultet i radi u kompjuterskom biznisu. Izrađuje GPS karte.
Joe smatra da je svaki posao važan, ali ipak svaki viši stupanj obrazovanja u Kanadi donosi i veću zaradu. Ali nije bitna samo škola, želiš li zaraditi, moraš puno raditi.
Pohvalio je naše znanje iz engleskog jezika. Jako je važno naučiti što više jezika jer dobro se sjeća da mu je bilo jako teško kad je stigao u Kanadu, a nije znao reći ni da želi kruh i vodu.
Njegova supruga Anita još je dodala da jezik ne možeš kupiti, već ga moraš naučiti, i to ovdje u školi.
Zatim je govorio o važnosti bavljenja sportom. Tu naučiš poštivati protivnika, stekneš mnogo prijatelja, redovito i požrtvovno izvršavaš svoje obaveze, nauče te disciplini.

Kanada je i danas za mnoge obećana zemlja

Kanada je i danas za mnoge obećana zemlja


Tinejdžeri se u Kanadi masovno bave sportom. Najpopularniji su baseball i hokej, ali nam je rekao da se ne zavaravamo jer samo jedan od tisuću uspije postati profesionalac.
Zanimale su nas i prosječne temperature zimi jer iz geografije znamo da je to jako hladna zemlja. Uobičajene temperature su oko -20 do – 25, a zna se spustiti i do -40 stupnjeva. Snijeg od metra je normalna pojava, a zima traje od studenog pa sve do kraja ožujka.
Pitali smo ga koliko je koštala karta i iznenadili smo se da je oko 200 dolara pa smo sigurni da ćemo i mi jednom tamo otići.

Dugo ćemo pamtiti ovaj susret i savjete

Dugo ćemo pamtiti ovaj susret i savjete


Joe ima više od 80 godina, ali je tako pun života, tako topla i draga osoba.
Na rastanku oči su mu se orosile. Znali smo da nismo samo mi zavoljeli njega, nego i Joe nas.
Zahvalili smo mu na posjeti, a to ćemo još jedanput učiniti mailom i zaželjeti
sretne blagdane Joeu i njegovoj obitelji.

Učenici 6.a razreda

Komentiraj